Met de trein naar 3600m op de Jungfraujoch, Zwitserland

Score van deze trip

  • Avontuur: ****/*****
  • Originaliteit: ***/*****
  • Inspanning: **/*****
  • Exotisch: ***/*****

Overzicht

Een unieke treinreis die je doorheen de Eiger naar de Jungfraujoch brengt op 3600m, waar je een prachtig uitzicht wacht op de Aletschgletsjer, de langste gletsjer van de gehele Alpen. De Jungfraujoch bevindt zicht tussen zijn drie gekende grote broers: de Eiger, de Monch en de Jungfrau.

Laat je niet afschrikken door de horde Japanners en Indiers die naar de top worden geleid, noch door de prijs van de treinrit. Het uitzicht onderweg en op de top, alsook de wandeling die je bovenaan kan doen, maken de trip meer dan de moeite waard.

Kleine Scheidegg

Overstappen bij Kleine Scheidegg

Wij vertrokken vanaf Grindelwald Grund richting Kleine Scheidegg. In Kleine Scheidegg moet je dan overstappen op een trein richting Jungfraujoch. Onderweg stopt de trein een aantal maal midden in de berg en heb je via grote panoramische ramen zicht op de beruchte Eiger noordflank en op de zogenaamde Ijszee (Eismeer).

Eiger Noordwand

Eiger noordwand vanuit de Panoramische ramen binnenin de Eiger

Het station van Jungfraujoch is het hoogste treinstation van Europa op 3454m. In 2012 werd het 100 jarig bestaan van de Jungfrau spoorweg gevierd.

Eismeer

Zicht vanuit de panoramische ramen bij het “Eismeer”

Boven aangekomen kan je met een lift naar het Sphynx Observatorium op 3571m hoogte. Vanop het terras heb je een prachtig zicht op de 22km lange Aletschgletsjer, Unesco werelderfgoed.

Zicht op de Eigergletsjer

Zicht op de Eigergletsjer

Vanuit de Jungfraujoch stap je in 45 minuten over een wandelpad in de sneeuw naar de Monschjoch hut op 3657m hoogte. De wandeling is licht stijgend, wat je wel voelt op die hoogte. Ook de wind en de koude zijn niet te onderschatten op deze wandeling.

Wandelen aan de Jungfraujoch

Wandelen aan de Jungfraujoch

Het laatste stuk naar de hut is zeer steil en glad. Deze hut is de hoogstgelegen bemande hut die volledig in Zwitserland ligt. In de hut kan je iets drinken en eten of zelfs overnachten in de slaapzaal.

De Monchsjoch hut op 3657m hoogte

De Monchsjoch hut op 3657m hoogte

Op de terugweg over dezelfde wandelweg heb je een mooi zicht op het Jungfrau Sphynx observatorium bovenop de Jungfraujoch.

Jungfrau Sphynx observatorium

Zicht op het Jungfrau Sphynx observatorium

Binnenin de Jungfraujoch is er een indrukwekkend Ijspaleis gemaakt en loop je door gangen volledig uit ijs.

Ijsgrot in de Jungfraujoch

Ijsgrot in de Jungfraujoch

Op de terugweg kan je vanaf het station Kleine Scheidegg (2061m hoogte) in zo’n drie uur terugwandelen naar Grindelwald Grund op 1034m hoogte tussen typische Zwitserse koeien.

Plan Jungfraujoch

Plan Jungfraujoch

Nuttige links

Tips

  • In Grindelwald Grund kan je goedkoop logeren in het Mountain Hostel
  • Laat je niet ontmoedigen door mist in het dal ’s morgens, de kans is groot dat je met de trein snel boven de wolken uit komt
  • Met een goodmorning ticket ben je goedkoper af, maar moet je de eerste trein nemen en voor 12 uur terugkomen vanaf de Jungfraujoch.
  • Voor kinderen is het raadzaam een Junior karte te kopen die een grote korting geeft op het zeer dure ticket
  • Kleed je warm genoeg, op 3600m is het meestal zeer koud
  • Na deze trip is het aan te raden om de Aletschgletsjer ook vanaf de andere kant te bekijken, bijvoorbeeld vanop de Eggishorn bij Fiescheralp

Benodigde tijd
Minstens een halve dag

Wat kost het
Ongeveer 280Euro voor een familie van 4, inclusief aankoop van de Junior karte voor de kinderen

Beste periode
Zomer en vroege herfst

Waar is dit te doen

View Actieve trips met kids in a larger map

Afstand van Antwerpen
<8h

Land
Zwitserland

Reisadvies service
Wil je zelf ook unieke en avontuurlijke trips beleven met je kinderen maar heb je niet de tijd, zin of ervaring om zelf aan het zoeken en plannen te slaan? Onze reisadvies service brengt de oplossing: gebaseerd op je wensen worden er verschillende op maat gemaakte voorstellen uitgewerkt voor een unieke dagtocht of gehele vakantie. Voor meer informatie en om ons te contacteren, klik hier.