Berghut in de Mercantour, Frankrijk

Score van deze trip

 • Avontuur ****/*****
 • Originaliteit ***/*****
 • Inspanning ****/*****
 • Exotisch ***/*****

Overzicht
Deze bergwandeltocht gaat naar de berghut van Cougourde in de Mercantour. De Mercantour is een natuurpark in het departement Alpes-Maritimes en gekend voor zijn rijke fauna en flora. Uitgangspunt van de tocht is Saint-Martin-Vesubie, de toegangspoort van het nationale park en een leuk klein dorp met veel winkels met lokale specialiteiten. Een ideale gelegenheid om je picknick aan te schaffen voor de bergtocht. Een paar kilometer verder ligt het gehucht Le Boreon, waar deze wandeltocht begint. In le Boreon kan je ook het wolvenpark Alfapark bezoeken. De weg stopt aan de “parking superieure” aan de “Vacherie du Boreon”, waar je je auto kan parkeren, op 1680m hoogte. Vanaf de parking is de weg naar de berghut de Cougourde aangegeven. De tocht naar de berghut op 2090m hoogte neemt ongeveer 1h30 in beslag voor een stijging van 430m.

Berghut Cougourde in de Mercantour

Berghut Cougourde in de Mercantour

Het laatste stuk naar de berghut loopt in zigzagbochten en is vrij steil. Onderweg kruis je een aantal sneltromende bergriviertjes en kom je langs een aantal kleine meren. Op een mooie zomerdag zijn er veel dagjestoeristen uit de buurt die gaan lunchen in de berghut. In het nationaal park bruist het van het leven. Tot laat in de zomer kan je duizende bloemen in alle kleuren bewonderen. De kans is ook heel groot om verschillende diersoorten te zien op je tocht. Steenbokken zijn er in overvloed, evenals gemzen en hertjes. Stil zijn en goed rondkijken is de boodschap om ze te vinden.

Steenbok in de Mercantour

Jonge steenbok voor de berghut

Vanuit deze berghut kan je een wandeling maken naar het meer van Trecolpas op 2150m hoogte. Reken op 30 minuten enkel. Deze wandeling is de moeite voor de prachtige fauna onderweg. Je kruist ook een aantal kleine watervallen. Onderweg volg je de steenmannetjes over de rotsen. Aan het meer ligt er nog laat op het seizoen sneeuw en is het heerlijk uitrusten.

Bergwandeling in de Mercantour

Bergwandeling in de Mercantour

Zoals in de meeste berghutten gelden een aantal bijzondere regels:

 • Avondeten gebeurt op een vast tijdstip aan grote tafels, half pension is de moeite voor zowel de stevige bergkost als het samen eten met verschillende nationaliteiten
 • Je bergschoenen doe je uit als je de berghut binnengaat en ruil je voor pantoffels die ter beschikking worden gesteld
 • De meeste berghutten hebben vooral grote slaapzalen. Deze berghut heeft echter kamers voor 4 personen die als familiekamer kunnen dienen
 • Je zit op 2090m hoogte en alles wordt dagelijks op de rug aan- en afgevoerd. Neem altijd je eigen afval mee terug naar beneden, wees spaarzaam met elektriciteit en warm water.
 • Dekens etc zijn voorzien. Het is verplicht om een lakenzak mee te brengen of te huren. Ook een kussensloop is aanbevolen.
 • Het licht gaat op een vast uur uit, meestal rond 22 uur

Nuttige Links

Tips

 • Voorzie stevige bergschoenen, eventueel touw om kleine kinderen te zekeren
 • Neem een verrekijker mee om de fauna van nabij te observeren
 • Een kaartspel zoals Uno is een echte hit onder onze kinderen in een berghut voor het avondmaal
 • Ga op tijd slapen, ‘s morgens is er al vroeg bedrijvigheid in de berghut en het ontbijt is meestal maar voorzien tot 8h of zelfs vroeger. ‘s Morgens  is de kans ook groter om dieren te zien.
 • De finale klim naar de berghut is stevig, voorzie voldoende water.
 • ’s Morgens kan je meestal gratis thee vragen voor je thermos voor onderweg

Benodigde tijd
Anderhalve dag

Wat kost het?
De berghut kost ongeveer 40 euro per volwassene en 30 euro per kind in half pension per dag

Beste Periode
Zomer, de berghut is bemand van half juni tot eind september

Waar is dit te doen

View Actieve trips met kids in a larger map

Afstand van Antwerpen
>8h, op iets meer dan een uur rijden van Nice

Land
Frankrijk

Reisadvies service
Wil je zelf ook unieke en avontuurlijke trips beleven met je kinderen maar heb je niet de tijd, zin of ervaring om zelf aan het zoeken en plannen te slaan? Onze reisadvies service brengt de oplossing: gebaseerd op je wensen worden er verschillende op maat gemaakte voorstellen uitgewerkt voor een unieke dagtocht of gehele vakantie. Voor meer informatie en om ons te contacteren, klik hier.