Bergwandelen met zicht op de Aletschgletsjer, Zwitserland

Score van deze trip

  • Avontuur ***/*****
  • Originaliteit **/*****
  • Inspanning ****/*****
  • Exotisch ****/*****

Overzicht
Deze bergwandeling is enorm afwisselend en de uitzichten op de Rhonevallei naar de ene kant en de Aletsch- en Fieschergletsjer anderzijds vormen een van de hoogtepunten van de Alpen. Dankzij de afwisseling en doordat deze wandeling bergaf gaat is ook deze redelijk lange wandeling met jonge kinderen goed te doen.

Fiescheralp

Fiescheralp

De Aletschgletsjer is de grootste gletsjer van de Alpen, met een lengte van ongeveer 23km en een oppervlakte van 120 vierkante kilometer. De gletsjer ontstaat uit 3 kleinere gletsjers die samenkomen op de zogenaamde Concordia-plaats. Boven de gletsjers zie je de bekende bergen Eiger, Monch en Jungfrau. Ernaast ligt de Fieschergletsjer, de tweede langste van de Alpen, met de gekende S-vorm en erboven de Finsteraarhorn van bijna 4300m. Het gehele gebied is Unesco werelderfgoed sinds 2001.

Zicht op Aletschgletsjer vanaf Eggishorn

Zicht op Aletschgletsjer vanaf Eggishorn

De wandeling begint op 2870m, bovenop de Eggishorn. De Eggishorn bereik je vanuit het lieflijke Fiescheralp op 2212m met een kabelbaan. Fiescheralp is een klein autovrij gehucht met een aantal hotels waartussen de typische Zwitserse koeien vrij rondlopen. Vanuit Fiesch op 1050m vertrekt elk half uur een kabelbaan naar Fiescheralp. In Fiesch zijn er grote parkings aan het vertrekpunt van de kabelbaan.

Afdaling van de Eggishorn

Afdaling van de Eggishorn

Vanop de Eggishorn heb je een prachtig zicht op de Aletschgletsjer. Van hieruit kan je een steile afdaling van een uur nemen richting Fiescheralp. Onderweg volg je de pijlen richting de Märjelensee. Een half uur verder kom je bij het meer en heb je een mooi zicht op zowel de Aletschgletsjer en de Fieschergletsjer. Aan het meer kan je een kleine omweg nemen langs de berhut Gletscherstube naar de “Platte”, waar je de Aletschgletsjer op kan. Keer op je stappen terug en ga dan langs de Märjelensee de gehele berg rond, terug richting Fiescheralp.

Märjelensee met Fieschergletsjer in de verte

Märjelensee met Fieschergletsjer in de verte

De terugweg meandert over bergriviertjes doorheen bergweides met honderden bloemen. Het uitzicht over de Rhonevallei en de Walliser bergen zoals de Matterhorn is overweldigend. Ver beneden je ligt Fiesch.

Zicht richting Fiesch op de terugweg

Zicht richting Fiesch op de terugweg

De gehele wandeling neemt zo’n 4h in beslag en is zo’n 12km lang. Over het algemeen zijn er geen moeilijkheden op de wandeling, maar zoals vaak in de bergen lopen de smalle paadjes wel langs diepe afgronden.

Rhonevallei met Zwitserse koeien

Rhonevallei met Zwitserse koeien

Nuttige Links

Tips

  • Voorzie stevige bergschoenen en neem je picknick mee
  • Neem een verrekijker mee om de fauna van nabij te observeren
  • Voorzie voldoende water
  • Ga nooit alleen, verwittig de hotel/berghut-eigenaar waarheen je gaat
  • Neem een opgeladen GSM mee
  • Consulteer het weerbericht alvorens je gaat wandelen

Benodigde tijd
Halve dag

Wat kost het?
Reken op ongeveer 50 Euro voor een familie van 4 voor de kabelbaan (enkel)

Beste Periode
Mei tot September

Waar is dit te doen

View Larger Map

Afstand van Antwerpen
>8h

Land
Zwitserland

Reisadvies service
Wil je zelf ook unieke en avontuurlijke trips beleven met je kinderen maar heb je niet de tijd, zin of ervaring om zelf aan het zoeken en plannen te slaan? Onze reisadvies service brengt de oplossing: gebaseerd op je wensen worden er verschillende op maat gemaakte voorstellen uitgewerkt voor een unieke dagtocht of gehele vakantie. Voor meer informatie en om ons te contacteren, klik hier.