In een berghut logeren op de Moiry gletsjer, Zwitserland

Score van deze trip

  • Avontuur *****/*****
  • Originaliteit ****/*****
  • Inspanning *****/*****
  • Exotisch ***/*****

Overzicht
De Cabane de Moiry is een van de mooist gelegen en meest futuristische berghutten van de Alpen. Gelegen op 2800m hoogte lijkt de berghut wel in de gletsjer te liggen. Het uitzicht vanuit de panoramische vensters van de eetkamer op het gletsjerijs van de Moiry is overweldigend. Een uitdagende wandeling van een tweetal uren brengt je vanaf het stuwmeer van de Moiry naar de berghut.

Cabane de Moiry, naast de gletsjer van de Moiry

Cabane de Moiry, naast de gletsjer van de Moiry

Vanuit de Rhone-vallei neem je rond Sierre de afslag richting de vallei Val d’Anniviers. Na een half uur rijden kom je bij Grimentz. Onderweg kom je vaak postbussen waarvan het typisch claxon-geluid weergalmt tegen de bergflanken. Grimentz is een authentiek bergdorp vol houten huizen en vormt in de winter samen met Zinal een redelijk uitgestrekt skigebied.

Grimentz, een Zwitsers postkaartdorp

Grimentz, een Zwitsers postkaartdorp

Vanaf Grimentz is het nog een kwartier rijden naar het appelblauwzeegroene stuwmeer van Moiry. Daar kan je de auto parkeren en langs het meer beginnen wandelen naar de berghut. Je kan ook nog iets verder rijden tot voorbij het stuwmeer tot de autoweg ophoudt en je kan parkeren.

Het appelblauwzeegroene stuwmeer (Barrage) van Moiry

Het appelblauwzeegroene stuwmeer (Barrage) van Moiry

Aan een klein grijs meer vertrekt het pad naar de berghut. Reken op ongeveer 1h30 vanaf die laatste parking tot aan de berghut. Het eerste deel gaat geleidelijk bergop. Onderweg kom je typische Zwitserse bergkoeien tegen. Hogerop zie je met enig geluk steenbokken en gemzen lopen.

Start van de wandeling

Start van de wandeling

Onderweg op de wandeling: Zwitsers koeien

Onderweg op de wandeling: Zwitsers koeien

Na een tijdje wordt het pad smaller en leidt het je over een nauwe bergkam met langs beide kanten een afgrond van tientallen meters. Vanaf dan begin je naast de gletsjer de lopen. Zelfs laat in het seizoen is er een grote kans dat je over besneeuwde stukken moet lopen. Let daar goed op.

Links de berghut met daarachter de Pigne de la Lei (3396m) en de Grand Cornier (3962m)

Links de berghut met daarachter de Pigne de la Lei (3396m) en de Grand Cornier (3962m)

Dan begint de finale klim naar de hut. Het pad gaan in zig zag steil omhoog en af en toe moet je over grote rotsblokken klimmen. Terwijl je onderweg uitrust, heb je richting dal een prachtig zicht op de gehele Val D’Anniviers. Af en toe kan je een glimp opvangen van de berghut hoog boven je. De laatste meters gaan wat vlakker tot je uiteindelijk aan de berghut komt.

Het nieuwe gedeelte van de berghut

Het nieuwe gedeelte van de berghut

De berghut is opgebouwd uit twee delen. Een authentiek deel met het onthaal en de slaapzalen en een modern deel met een grote eetzaal en daarboven kamers van vier. Voor de berghut ligt nog een groot terras vanwaar je de gletsjer bijna kan aanraken. Terwijl je op het terras zit breken er dikwijls brokstukken af van de gletsjer. Een indrukwekkend schouwspel.

Kaarten op het terras van de berghut in een prachtig kader

Kaarten op het terras van de berghut in een prachtig kader

Avondeten gebeurt op een vast tijdstip aan grote tafels, half pension is de moeite voor zowel de stevige bergkost als het samen eten met verschillende nationaliteiten. Je bergschoenen doe je uit als je de berghut binnengaat en ruil je voor pantoffels die ter beschikking worden gesteld. Je zit op 2800m hoogte en alles wordt via de helikopter aan- en afgevoerd. Neem altijd je eigen afval mee terug naar beneden, wees spaarzaam met elektriciteit en warm water. Dekens zijn voorzien. Het is verplicht om een lakenzak mee te brengen of te huren. Ook een kussensloop is aanbevolen. Het licht gaat op een vast uur uit, meestal rond 22 uur.

Panoramisch zicht vanuit de eetzaal

Panoramisch zicht vanuit de eetzaal

De afdaling naar de vallei gaat over hetzelfde pad. Let op, zelfs midden in de zomer kan het pad gevaarlijk glad zijn door opgevroren smeltwater.

Eetzaal van de hut met zicht op de gletsjer

Eetzaal van de hut met zicht op de gletsjer

Nuttige Links

Tips

  • Voorzie stevige bergschoenen, eventueel touw om kleine kinderen te zekeren, let op met de besneeuwde stukken en de smalle bergkam
  • Neem een verrekijker mee om de fauna van nabij te observeren
  • Een kaartspel zoals Uno is een echte hit onder onze kinderen in een berghut voor het avondmaal
  • Ga op tijd slapen, ‘s morgens is er al vroeg bedrijvigheid in de berghut en het ontbijt is meestal maar voorzien tot 8h of zelfs vroeger. ‘s Morgens is de kans ook groter om dieren te zien.
  • De finale klim naar de berghut is stevig, voorzie voldoende water
  • ’s Morgens kan je meestal gratis thee vragen voor je thermos voor onderweg

Benodigde tijd
Anderhalve dag

Wat kost het?
Reken op ongeveer 225 Euro voor een familie van 4 voor een nacht in half pension in een kamer voor 4. De dranken zijn zeer duur.

Beste Periode
Zomer, de berghut is bemand van half juni tot eind september

Waar is dit te doen

View Larger Map

Afstand van Antwerpen
>8h

Land
Zwitserland

Reisadvies service
Wil je zelf ook unieke en avontuurlijke trips beleven met je kinderen maar heb je niet de tijd, zin of ervaring om zelf aan het zoeken en plannen te slaan? Onze reisadvies service brengt de oplossing: gebaseerd op je wensen worden er verschillende op maat gemaakte voorstellen uitgewerkt voor een unieke dagtocht of gehele vakantie. Voor meer informatie en om ons te contacteren, klik hier.