Overnachten in een berghut aan de oostwand van de Monte Rosa, Italië

Score van deze trip

  • Avontuur ****/*****
  • Originaliteit ***/*****
  • Inspanning ****/*****
  • Exotisch **/*****

Overzicht
Het Monte Rosa-massief is na het Mont Blanc-massief de hoogste berggroep van de Alpen. Tot het Monte Rosa-massief behoren 10 toppen waarvan de Dufourspitze met zijn 4634m het hoogste punt is. De Monte Rosa vormt de grens tussen het Zwitserse Wallis en de Italiaanse regio’s Valle d’Aosta en Piemonte.

Oostwand van de Monte Rosa

Oostwand van de Monte Rosa

Het authentieke Italiaanse dorp Macugnaga is het uitgangspunt voor een tocht naar de Monte Rosa-oostwand. Deze oostwand is een indrukwekkende, bijna loodrechte muur van 2500m waarlangs ijsbrokken naar beneden donderen en de Belvedere gletsjer voeden.

Authentieke dorp Macugnaga

Authentieke dorp Macugnaga

Het doel van deze bergwandeltocht is de berghut van Zamboni-Zappa, prachtig gelegen in de Pedriola vallei, met een 180 graden zicht op de oostwand van de Monte Rosa. De houten berghut is gelegen op 2070m hoogte en is eenvoudig bereikbaar met kinderen vanaf Macugnaga.

Terras van de berghut Zappa Zamboni op 2100m

Terras van de berghut Zappa Zamboni op 2100m

Laat je auto achter op de grote parking van Macugnaga-Pecetto op 1358m en neem de twee stoeltjesliften van Alpe Burki en Belvedere naar respectievelijk 1500m en 1914m. Bij de topstations van deze skiliften is er telkens een café-restaurant voorzien. Vanaf daar is het nog 45 minuten tot aan de berghut. Onderweg is er een eenvoudige oversteek van de morene van de Belvedere gletsjer te nemen.

Oversteek van de morene van de Belvedere gletsjer

Oversteek van de morene van de Belvedere gletsjer

In de buurt van de hut hoeden herders in de zomer geiten, koeien en ezels.

Ezels, geiten en koeien in de Pedriola vallei

Ezels, geiten en koeien in de Pedriola vallei

Vanaf de hut klim je in een half uur over een steil pad naar een impressionant melkkleurig gletsjermeer, het Lago delle Locce. Met wat geluk zie je onderweg ook marmotten, steenbokken en gemzen.

Gletsjermeer Lago delle Locce

Gletsjermeer Lago delle Locce

De hut beschikt over 43 plaatsen doorheen de zomerperiode en voorziet half pension, alsook lunch. Er zijn familiekamers voorzien voor 4 tot 6 personen. Avondeten gebeurt op een vast tijdstip aan grote tafels, half pension is de moeite voor zowel de stevige bergkost als het samen eten met verschillende nationaliteiten. Je bergschoenen doe je uit als je de berghut binnengaat en ruil je voor pantoffels die ter beschikking worden gesteld. Je zit op 2100m hoogte. Neem altijd je eigen afval mee terug naar beneden, wees spaarzaam met elektriciteit en warm water. Dekens zijn voorzien. Het is verplicht om een lakenzak mee te brengen of te huren. Ook een kussensloop is aanbevolen. Het licht gaat op een vast uur uit, meestal rond 22 uur.

Zicht vanuit de berghut op de oostwand van de Monte Rosa

Zicht vanuit de berghut op de oostwand van de Monte Rosa

Nuttige Links

Tips

  • Voorzie stevige bergschoenen
  • Neem een verrekijker mee om de fauna van nabij te observeren
  • Een kaartspel zoals Uno is een echte hit onder onze kinderen in een berghut voor het avondmaal
  • Ga op tijd slapen, ‘s morgens is er al vroeg bedrijvigheid in de berghut en het ontbijt is meestal maar voorzien tot 8h of zelfs vroeger. ‘s Morgens is de kans ook groter om dieren te zien.

Benodigde tijd
Anderhalve dag

Wat kost het?
Reken op ongeveer 150 Euro voor een familie van 4 voor een nacht in half pension in een kamer voor 4.

Beste Periode
Zomer, de berghut is bemand van begin juni tot eind september

Waar is dit te doen

View Larger Map

Afstand van Antwerpen
>8h

Land
Italië

Reisadvies service
Wil je zelf ook unieke en avontuurlijke trips beleven met je kinderen maar heb je niet de tijd, zin of ervaring om zelf aan het zoeken en plannen te slaan? Onze reisadvies service brengt de oplossing: gebaseerd op je wensen worden er verschillende op maat gemaakte voorstellen uitgewerkt voor een unieke dagtocht of gehele vakantie. Voor meer informatie en om ons te contacteren, klik hier.