Rond de Pakleni eilanden varen in Hvar, Kroatië

Score van deze trip

  • Avontuur: ****/*****
  • Originaliteit: ***/*****
  • Inspanning: */*****
  • Exotisch: ***/*****

Overzicht
Hvar is een prachtige stad uit het Venetiaanse tijdperk en ligt op het gelijknamige Dalmatische eiland Hvar. Alsof dat nog niet genoeg is, liggen er voor Hvar ook nog ontelbare eilandjes met afgelegen baaien met witte stranden en turkoois water. Hvar is dan ook een zeer populaire bestemming, ook bij de beau monde die met hun jachten aanmeren in het pittoreske haventje. Vanuit de haven vertrekken er taxi-boten naar de dichtsbijgelegen stranden en eilanden.

Zicht op de Pakleni eilanden vanaf het fort boven Hvar

Zicht op de Pakleni eilanden vanaf het fort boven Hvar

Wil je meer van de Pakleni-eilanden zien, dan huur je best een eigen boot. Voor een beperkt budget van rond de 60 a 70 Euro per dag kan je al een boot huren voor een 5-tal personen, inclusief benzine. Voor zo’n boot heb je meestal geen vaarbrevet nodig, noch doorwinterde zeebenen. Een basiskennis van de vaarregels en van het besturen van een boot komt natuurlijk altijd van pas, zeker bij het ankeren en aanmeren.

Met een Pasara boot de Pakleni eilanden ontdekken

Met een Pasara boot de Pakleni eilanden ontdekken

Het eerste van de eilandjes dat je tegenkomt is Jerolim, een populaire dagbestemming vanuit Hvar. Vaar je voor Jerolim door kan je naar de prachtige baai van Ždrilica en Mline bij het eiland Marinkovac. Een ideaal moment om het anker al eens uit te gooien en te zwemmen in het prachtig blauwe water. Daar zijn ook een aantal mooi gelegen restaurants waar je naartoe kan zwemmen.

De baai van Mlini

De baai van Mlini

Vaar je vervolgens verder, dan kom je bij Sveti Klement, veruit het grootste eiland van de archipel. Als je in een van de baaien ankert kan je makkelijk naar de kant zwemmen en zonnen op een van de mini-zandstrandjes. Aan de zuidkust zijn er ettelijke baaien, waarvan Palmižana het drukst is met een haventje waar tientallen jachten dobberen.

Ankeren in een verlaten baai van de Pakleni eilanden

Ankeren in een verlaten baai van de Pakleni eilanden

Zwemmen bij Palmizana

Zwemmen bij Palmizana

Iets verder is het op Sveti Klement veel minder druk en kom je tot de prachtigste afgelegen baaien. De baai bij restaurant Villa Paradiso is een perfecte plaats om aan te meren en te lunchen. Let wel op, want het water bij de aanlegsteiger heeft een heel beperkte diepgang. Om bij het restaurant te komen moet je nog een 500-tal meter steil bergop het binnenland in, tussen een weelderige begroeiing van dennebomen en cactussen door.

Zicht vanuit restaurant Villa Paradiso

Zicht vanuit restaurant Villa Paradiso

Het familie-restaurant geeft vanonder een wingerd een prachtig uitzicht op Sveti Klement en een aantal andere eilanden van de Pakleni archipel. Je kan er heerlijke grill-gerechten en gestoofde groenten zoals gevulde paprika’s eten.

Vissen nabij Jerolim

Vissen nabij Jerolim

Op de terugweg naar Hvar zijn er mogelijkheden te over om te ankeren en vervolgens te vissen, snorkelen, zonnen en zwemmen. Bij het binnenvaren van Hvar heb je een prachtig zicht vanop het water op het historische stadje.

Jachthaven en promenade van Hvar

Jachthaven en promenade van Hvar

Nuttige links

Tips

  • Vraag een boot met een zwemladder, zodat je onderweg overal gemakkelijk kan gaan zwemmen
  • Neem best een boot met een dekzeil, want in de zomer kan het erg warm worden
  • Neem voldoende drinken en zonnecreme mee
  • Fris je basiskennis motorboot varen nog eens op
  • Let op voor de diepgang van de motorboot in sommige ondiepe baaien

Benodigde tijd
1 dag

Wat kost het
Ongeveer 70 Euro voor een boot van 5 personen in het hoogseizoen

Beste periode
Van juni tot september

Waar is dit te doen

View Larger Map

Afstand van Antwerpen
>8h

Land
Kroatië

Reisadvies service
Wil je zelf ook unieke en avontuurlijke trips beleven met je kinderen maar heb je niet de tijd, zin of ervaring om zelf aan het zoeken en plannen te slaan? Onze reisadvies service brengt de oplossing: gebaseerd op je wensen worden er verschillende op maat gemaakte voorstellen uitgewerkt voor een unieke dagtocht of gehele vakantie. Voor meer informatie en om ons te contacteren, klik hier.