Schaatsen in de Kalmthoutse heide, België

Score van deze trip

  • Avontuur **/*****
  • Originaliteit **/*****
  • Inspanning **/*****
  • Exotisch */*****

Overzicht
Als het een tijdje vriest in België kan je meestal het eerst het ijs op in de Kalmthoutse heide. De verschillende vennen daar hebben maar een beperkte diepte en door de beperkte begroeiing en zandbodem is het ideaal voor de snelle ijsaangroei.

Schaatsen in een sneeuwbui

Schaatsen in een sneeuwbui op de Putse Moer

Aan de Belgische kant van het gebied heb je 3 grotere vennen: Stappersven, Drielingenven en Putse Moer en een veel groter aantal kleinere vennen. Let op, sommige van die vennen liggen in natuurgebied. Schaatsen in natuurgebied is normaal niet toegestaan. Na controle van de brandweer en toestemming van de burgemeester kan het hier uitzonderlijk wel maar steeds op eigen risico. Respecteer de natuur en volg de aanwijzingen van de lokale beheerder.

Schaatsen op een klein ven

Schaatsen op een klein ven in de Kalmthoutse heide

De ijskwaliteit kan sterk variëren afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw die er is gevallen of niet. Met een beetje geluk heb je een volledig zwarte en gladde ijsvloer, maar als er sneeuw gevallen is tijdens de ijsaangroei heb je kans op een grijze en hobbelige ijsvloer. Als er sneeuw is gevallen zijn er buurtbewoners die de sneeuw ruimen in banen. Neem op zo’n dag best ook een sneeuwschop mee.

Schaatspret op de Kalmthoutse heide

Schaatspret op de Kalmthoutse heide

De vennen in de kalmthoutse heide zijn ideaal voor kinderen omdat ze gemakkelijk toegankelijk zijn. En zelfs al zou je erdoor zakken, dan haal je normaal gezien enkel natte voeten of benen. Meestal is er ook niet veel volk aanwezig op de bevroren vennen. Lokale jongeren maken meestal een ijshockey-baan.

Op de slee door de Kalmthoutse heide

Op de slee door de Kalmthoutse heide

Bij de ingang van de Kalmthoutse heide kan je een uitkijktoren beklimmen, die een mooi zicht geeft op het prachtige heidegebied. De Kalmthoutse heide is gelukkig redelijk snel aan het herstellen van de grote heidebrand van een aantal jaar geleden.

Schaatsen op de Kalmthoutse heide

Schaatsen op de Putse Moer

De afstand van waar je je auto kan parkeren tot aan de vennen is redelijk groot. Je zal dus wel een stuk moeten wandelen vooraleer je je schaatsen kan aandoen. Parkeren voor de Putse Moer doe je best aan de Korte Heuvelstraat in Kalmthout. Voor het Stappersven en Drielingenven parkeer je best aan de Frans Raatsstraat in Kalmthout.

Nuttige links

Tips

  • Kleed je niet te warm, van schaatsen krijg je het snel (te) warm
  • Neem best eten en drinken mee, in de Kalmthoutse heide zelf zijn er geen voorzieningen
  • Voor kleine kinderen zijn een helm en kniebeschermers geen overbodige luxe

Beste periode
December tot Februari, sterk afhankelijk van hoe hard het vriest

Waar is het te doen

View Larger Map

Afstand van Antwerpen
<2h

Land
België

Reisadvies service
Wil je zelf ook unieke en avontuurlijke trips beleven met je kinderen maar heb je niet de tijd, zin of ervaring om zelf aan het zoeken en plannen te slaan? Onze reisadvies service brengt de oplossing: gebaseerd op je wensen worden er verschillende op maat gemaakte voorstellen uitgewerkt voor een unieke dagtocht of gehele vakantie. Voor meer informatie en om ons te contacteren, klik hier.