Schaatsen op de Binnenschelde, Nederland

Score van deze trip

  • Avontuur ***/*****
  • Originaliteit **/*****
  • Inspanning ****/*****
  • Exotisch */*****

Overzicht
Een unieke ervaring om te doen met kinderen: schaatsen op de Binnenschelde bij Bergen-Op-Zoom. De Binnenschelde is een afgedamd stuk van de Oosterschelde van zo’n 2km op 3km en wordt in de zomer als recreatieplas gebruikt om te zwemmen en te windsurfen. De Binnenschelde is een ondiep meer met een gemiddelde diepte van 1,5 meter, een maximale diepte van 3,5 meter en een oppervlakte van circa 180 hectare. Bij een lange vorstperiode bevriest het gehele meer en als het ijs overal de minimumdikte van 12cm bereikt wordt organiseert men er de Binnenschelde toertocht voor zo’n 2000 tot 3000 deelnemers. Deze toertocht is de laatste 15 jaar maar 2 maal kunnen doorgaan, dus exclusief is het wel.

Schaatsen op de Binnenschelde

Rustig schaatsen op de Binnenschelde

Vaak kan je daarvoor al individueel rondjes van 6.5km schaatsen op de prachtige Binnenschelde. Ook kinderen kunnen hier gemakkelijk een rondje van 6.5km of een verkorting van zo’n 4km schaatsen. Als het gesneeuwd heeft op het ijs wordt er door de ijsclub een baan geveegd.

Een geveegde baan op het ijs

Een geveegde baan op het ijs

Verder kan je op het bevroren meer ook ijshockeyen of gewoon op het ijs spelen. In de week heb je kans om hele klassen uit de buurt op het ijs tegen te komen.

Kinderpret op het ijs

Kinderpret op het ijs

Opstappen doe je aan de Boulevard, waar ruim parkeerplaatsen voorzien zijn, zodat je maar een klein stukje moet klunen tot het ijs. Aan de Boulevard is er een eenvoudige eettent voorzien.

Opstapplaats met eettent

Opstapplaats met eettent

Let op, het blijft natuurlijk natuurijs en er blijven altijd wel wakken over waar de watervogels zitten. Die wakken kunnen zelfs bij vriesweer groter worden bij stevige wind.

Binnenschelde in de ochtendzon

Binnenschelde in de ochtendzon

Nuttige links

Tips

  • Wees er op tijd bij, idealiter rond 9h ter plaatse om de massa te ontwijken
  • Kleed je niet te warm, van schaatsen krijg je het snel (te) warm
  • Met Noren ben je het snelst af, heb je die niet, laat dan zeker je schaatsen goed slijpen op voorhand
  • Voor kleine kinderen zijn een helm en kniebeschermers geen overbodige luxe

Beste periode
December tot Februari, sterk afhankelijk van hoe hard het vriest

Waar is het te doen

View Larger Map

Afstand van Antwerpen
<2h

Land
België

Reisadvies service
Wil je zelf ook unieke en avontuurlijke trips beleven met je kinderen maar heb je niet de tijd, zin of ervaring om zelf aan het zoeken en plannen te slaan? Onze reisadvies service brengt de oplossing: gebaseerd op je wensen worden er verschillende op maat gemaakte voorstellen uitgewerkt voor een unieke dagtocht of gehele vakantie. Voor meer informatie en om ons te contacteren, klik hier.