Schaatsen van dorp tot dorp op de bevroren Giessen, Nederland

Score van deze trip

  • Avontuur **/*****
  • Originaliteit **/*****
  • Inspanning ****/*****
  • Exotisch **/*****

Overzicht
Een unieke ervaring om te doen met kinderen: schaatsen op bevroren Hollandse rivieren van dorp tot dorp. Een soort mini-Elfstedentochten tocht, maar in plaats van 200km en elf steden, schaats je 25km heen en weer tussen vier dorpen. Vertrekken kan je in Giessendam, en via Giessenburg en Hoornaar kom je uiteindelijk in Noordeloos, waar je de terugtocht kan aanvatten. De bevroren Giessen is een typisch Hollandse rivier die je langs windmolens leidt en onder authentieke bruggetjes heen gaat. Ook kinderen kunnen hier van dorp tot dorp schaatsen doorheen een typisch Hollands landschap en langs windmolens.

zonsopgang molentocht

De molentocht aanvangen bij zonsopgang

Tussen Alblasserdam, Groot-Ammers en Giessenburg worden er toertochten georganiseerd als het ijs dik genoeg is. De schaatsmolentochten gaan over afstanden van 25km, 50km of 75km. Voor beginners en kinderen is (een stuk van) het traject Giessendam-Noordeloos-Giessendam een mooie uitdaging van zo’n 25km. De sfeer op dit deel van de molentocht is zeer uitbundig en er is meestal veel volk op de been. De inwoners die aan de bevroren rivier wonen zitten voor hun achterdeur op het ijs en houden feest.

Een molen langs de Giessen

Een molen langs de bevroren Giessen

De meeste Nederlanders hebben klapschaatsen of zogenaamde noren en vliegen je aan grote snelheid voorbij. Op een aantal plaatsen in en rond Giessenburg kan je schaatsen kopen, huren of je eigen schaatsen laten slijpen. Daar is er ook een goede opstapplaats.

Ijsveger molentocht

Het ijs wordt op verscheidene plaatsen geveegd

Voor de massa

De molentocht voor de massa aankomt

Let op rond en onder de bruggen, waar het ijs meestal het zwakst is, en waar je soms rond moet klunen langs de kant. De wakken in het ijs zijn meestal goed zichtbaar en herkenbaar aan de watervogels die het wak openhouden. Aan de rietkanten is het ijs ook meestal zwakker. Kan je niet wachten tot het ijs voldoende dik is om de massa’s te dragen, neem dan een ijspriem en touw mee voor het geval je door het ijs zakt

Koek en zopie op het ijs

Koek en zopie op het ijs

Op verschillende plaatsen op het ijs worden “koek en zopie” standen voorzien, waar je meestal terecht kan voor een warme thee of een kop snert, Nederlandse erwtensoep. Als er een officiële molentocht wordt georganiseerd kan het heel druk worden op het ijs. Begin op zo’n dag vroeg genoeg, of nog beter, ga net de dag voordien, wanneer het ijs nog beter ligt.

Nuttige links

Tips

  • Wees er op tijd bij, idealiter rond 9h ter plaatse om de massa te ontwijken
  • Kleed je niet te warm, van schaatsen krijg je het snel (te) warm
  • Neem beschermers mee voor onder je schaatsen, af en toe zal je moeten klunen
  • Met Noren ben je het snelst af, heb je die niet, laat dan zeker je schaatsen goed slijpen op voorhand
  • Voor kleine kinderen zijn een helm en kniebeschermers geen overbodige luxe

Beste periode
December tot Februari, sterk afhankelijk van hoe hard het vriest

Waar is het te doen

View Larger Map

Afstand van Antwerpen
<2h

Land
België

Reisadvies service
Wil je zelf ook unieke en avontuurlijke trips beleven met je kinderen maar heb je niet de tijd, zin of ervaring om zelf aan het zoeken en plannen te slaan? Onze reisadvies service brengt de oplossing: gebaseerd op je wensen worden er verschillende op maat gemaakte voorstellen uitgewerkt voor een unieke dagtocht of gehele vakantie. Voor meer informatie en om ons te contacteren, klik hier.