Skisafari in de Haute Maurienne, Frankrijk

Score van deze trip

  • Avontuur *****/*****
  • Originaliteit ****/*****
  • Inspanning ***/*****
  • Exotisch ***/*****

Overzicht
In de Franse Haute Maurienne vallei liggen er verscheidene skigebieden dicht bij elkaar. Deze laten zich makkelijk in een vakantie combineren, onze zogenaamde ski-safari. De hier beschreven trip combineert in totaal 4 skigebieden en 2 langlauf- en wandelgebieden in 1 week, zodat je je elke dag in een ander domein sportief kan uitleven. Uitvalsbasis voor deze vakantie is Bramans, centraal gelegen in de Haute Maurienne. Vanuit Bramans ben je op minder dan een half uur in 4 verschillende skigebieden: Val Cenis, Aussois, Valfréjus en La Norma. Bramans zelf heeft een uitgebreid langlauf en wandelgebied, en aan de overkant van de vallei kan je uitstekend wandelen en langlaufen in Sollières-Sardières.

Valfrejus

Prachtig zicht vanop de top van Valfrejus

Bramans ligt op minder dan 20 minuten rijden van de autostrade in Modane. Het bestaat uit 2 delen. Een deel, met een oude kerk en camping is gelegen aan de hoofdweg naar de Col du Mont Cenis en de Col de la Vanoise. Het dorp zelf ligt iets van de weg af, aan de oude bergweg naar Italië die door Hannibal en zijn olifanten gebruikt is ten tijde van de Punische oorlogen. Het dorp is nog volledig authentiek.

Authentieke dorp Bramans

Het authentieke dorp Bramans

Het gehele jaar door kan je een houten chalet huren in de camping Val d’Ambin van Bramans. In totaal zijn er 9 chalets, prachtig gelegen aan de rand van het bos met een uitgestrekt zicht op de bergen van de Vanoise en het skigebied van Aussois aan de overkant. De chalets voor 4 tot 6 personen zijn voorzien van alle nodige comfort, inclusief gratis wifi.

Chalets Val d'Ambin

Chalets Val d’Ambin

In Bramans is er een kleine kruidenier die ook brood verkoopt en waar je zowel langlaufski’s als sneeuwraketten kan huren. Verder telt Bramans een restaurant-hotel in het centrum. In de richting van Sollières kom je na een 4-tal kilometer bij een grote supermarkt. De langlaufloipes lopen achter de chalets door en zijn bij voldoende sneeuw geopend tot begin maart. Vanuit Bramans kan je de weg naar Le Planay nemen. Voorzie in de winter wel sneeuwkettingen of neem de shuttlebus. In Le Planay kan je langlaufen alsook een wandeling maken naar de oude romaanse kerk van St Pierre d’Extravache. Bramans zelf heeft een skiliftje voor beginners.

Trailrunnen voorbij het oud kerkje in Bramans op weg naar de bakker

Trailrunnen voorbij het oud kerkje in Bramans op weg naar de bakker

Het dichtstbijgelegen skigebied is Val Cenis, wat zicht uitstrekt tussen 1300m en 2800m. Val Cenis bestaat uit de drie authentieke dorpen Lanslevillard, Lanslebourg en Termignon. In Termignon kan je skigerief huren voor de week. Het gebied is gekend omwille van de Col du Mont Cenis en het stuwmeer van Mont Cenis. In totaal zijn er 120km pistes, overwegend blauwe en rode. De liften zijn over het algemeen modern en snel. Aan de kant van Termignon zijn er nog meer sleepliften. Het grootste gedeelte van het gebied is noordelijk georiënteerd, zodat je nog laat op het seizoen goede skicondities hebt. Termignon ligt iets lager en kent meer zonne-uren. Landschappelijk is het gedeelte van Termignon het mooist, met uitgebreide vergezichten en mooie afdalingen door de bossen. Interessant is de skipas Eskimo, waarmee je gedurende minstens zes dagen kan skiën in de verschillende gebieden van de Haute-Maurienne. In de dorpen kan je bij de coöperatieve kaaswinkel heerlijke Tomme de Savoie en Beaufort kazen kopen.

In het skigebied Val Cenis - Termignon

In het skigebied Val Cenis – Termignon

Aan de overkant van de vallei ligt het zuidelijk georienteerde skigebied Aussois op 1500m. Aussois is een authentiek dorp met enkele mooie kerkjes en ligt vlakbij de forten van Esseillon. De vijf forten zijn in de eerste helft van de 19de eeuw gebouwd door de Sardiniërs, die er op dat moment de baas waren. De forten moesten hen beschermen tegen invallen van de Fransen. Aussois biedt een gevarieerd skigebied aan van zo’n 55km pistes. Overwegend brede en goed geprepareerde blauwe en rode pistes. Een beperkt aantal snelle liften leiden je door het gehele skigebied.

Prachtige pistes in Aussois

Prachtige pistes in Aussois

Daarenboven zijn er ook een aantal pittige zwarte afdalingen. Vanaf de top op 2750m voert de zwarte afdaling Balmes langsheen een prachtige en afgelegen vallei over meer dan 10km naar het dal op 1500m. Voor deze afdaling moet je eerst een stukje klimmen. Deze is zeker niet geschikt voor beginners. Er zijn een aantal bergrestaurants met een terras waarop het heerlijk zonnebaden is.

Bergrestaurant in Aussois

Bergrestaurant in Aussois

Hetvolgende skigebied is Valfréjus, gelegen boven Modane op zo’n half uur rijden van Bramans. De weg naar Valfréjus op 1550m is erg bochtig met een 15-tal haarspeldbochten. Valfréjus is een modern skidorp zonder authentieke elementen. Het skigebied telt 65km pistes en de meeste skiliften zijn modern en snel.

Piste in Valfrejus

Piste in Valfrejus

Het kent voornamelijk blauwe pistes, alsook een aantal mooie en gemakkelijke zwarte pistes die vanop de top van Punta Bagna op 2737m vertrekken. Vanop de top kan je ook via de blauwe pistes Combes en Jeu helemaal afdalen naar het dal. Een prachtige tocht van zo’n 20km langs afgelegen boerderijen en bergriviertjes. Op de Punta Bagna ligt een mooi bergrestaurant met een prachtig 360 graden zicht op de Savoie en de Valle d’Aosta in Italie.

Zonnebaden op de Punta Bagna in Valfrejus

Zonnebaden op de Punta Bagna in Valfrejus

La Norma ligt aan de andere kant van de Frejus-tunnel. Een autovrij skidorp op 1350m uit de jaren ’70 zonder veel charme. Het skigebied van La Norma telt 65km pistes, voornamelijk groene en rode. Het skigebied heeft een Noordelijke oriëntatie. Op een aantal liften na zijn de meeste liften redelijk oud en traag. De prijzen van La Norma zijn wel merkelijk lager dan in de andere gebieden in de Maurienne, en zeker dan in de grote skigebieden in de Tarentaise (3Vallees, Espace Killy, Paradiski).

Skigebied La Norma

Skigebied La Norma

Aan de overkant van Bramans liggen de dorpen Sollières-Sardières. Sardières is gekend voor zijn monoliet – een hoge uitstekende rots – en het langlauf en wandelgebied errond. In Sardières of Aussois kan je sneeuwraketten huren om in de winter een wandeling rond de rots te maken. Er zijn een 5-tal wandelingen voor sneeuwraketten uitgestippeld en goed aangegeven.

Op sneeuwraketten naar de monoliet van Sardieres

Op sneeuwraketten naar de monoliet van Sardières

Nuttige Links

Tips

  • Probeer ook eens het kleinere skigebied van Bonneval-sur-Arc aan de Col de l’Iseran
  • Voor deze ski-vakantie moeten de kinderen een redelijk ski-niveau hebben om er ten volle van te kunnen genieten. Minimum ESF derde ster in Frankrijk.
  • Kijk goed rond naar hertjes, gemzen en steenbokken. De kans is groot dat je er zelfs in de winter ziet

Benodigde tijd
Een week

Wat kost het?
Reken op ongeveer 400 Euro per week voor de chalet voor een familie van 4 in laagseizoen
Reken op ongeveer 100 Euro per dag voor de skipas voor een familie van 4

Beste Periode
Februari-maart. Om alle dalafdalingen te kunnen doen moet er genoeg sneeuw liggen.

Waar is dit te doen

View Larger Map

Afstand van Antwerpen
>8h

Land
Frankrijk

Reisadvies service
Wil je zelf ook unieke en avontuurlijke trips beleven met je kinderen maar heb je niet de tijd, zin of ervaring om zelf aan het zoeken en plannen te slaan? Onze reisadvies service brengt de oplossing: gebaseerd op je wensen worden er verschillende op maat gemaakte voorstellen uitgewerkt voor een unieke dagtocht of gehele vakantie. Voor meer informatie en om ons te contacteren, klik hier.